Başarı için İyi Uyku

Bu Yazımızda Başarı İçin Uyku Adlı Hikayeyi Ele alacağız.Bunun Gibi Diğer Kişisel Gelişim Yazılarını Okumak İçin Tıklayınız

Başarı İçin Uyku

Anaokulu ve ilköğretim yaşındaki çocukların beyni, hızlı bir gelişim sürecindedir. Bu yüzden yeterli uyku, fiziksel ve bilişsel gelişme için olmazsa olmazdır. Çok karmaşık bir bilgisayara benzetirsek, beyin, verileri işlemek, belleğe kaydetmek, bilgileri birbiriyle ilişkilendirmek, sınıflandırmak, gerektiğinde kolay ve doğru hatırlamak, doğru çıkarım yapmak için gereken işlemlerin çoğunu uykuda gerçekleştirir.

Uzmanlar, miniklerin 11-13 saat, ilk ve orta öğrenimdeki çocukların 10-11 saat uyuması gerektiğini saptamışlar. Ergenlik yaşındaki gençlerde de uyku problemleri tahminlerden yaygın. Eksik uyku çok belirgin davranış sorunlarına, öğrenme problemlerine ve akademik performans düşmesine yol açar.

Bu yaş grubundaki gençlerde sıklıkla gece uykuya dalmakta zorluk, sık uyanma, sabah dinlenmeden uyanma veya çok zor ayılma, gün içinde yorgunluk, uykunun kolayca gelmesi şikayetleri görülür. Anne-babaların çocuklarının uyku sağlığına en azından beslenmeleri ve genel sağlıkları kadar özen göstermeleri gerektiği açık.

Sağlıklı bir uyku için dikkat edilmesi gereken genel kurallar:

– Çocuk her sabah aynı saatte uyanarak biyolojik saatini koşullandırmalı.

– Öğleden sonra/okul sonrası şekerleme yarım saati aşmamalı.

– Yatakta okumayın, chat yapmayın, twittlemeyin, mesajlaşmayın, TV seyretmeyin, telefonla konuşmayın, abur cubur yemeyin.

– Öğleden sonraları ve akşamları kafeinli-sodalı içecekler tüketmeyin.

– Yatağa aç gitmeyin ama akşam yemeklerini hafif yiyin, gece çok su içmeyin.

– Egzersizi, yatmadan en az 4 saat önce yapın.

– Yatak odası sessiz, karanlık, yaklaşık 23-24 derece olsun.

– Yatmadan önce yoğun video oyunları, korku filmleri seyretmekten kaçının.

– Dertleri, sorunları, endişeleri yatağa taşımayın, olumlu düşünün.

– Okul dışı aktiviteler çok zaman alıyorsa azaltmayı düşünün, ders için gece geç saatlere kadar çalışmanın kalıcı yararı yoktur, bunu unutmayın.

– Uyku sorunları bir-iki haftayı geçerse bunları gözlemleyin, not edin, doktorunuza danışın.

Yazan: Ferhan Kaya POROY

Kaynak: http://kisiselgelisimim.com/basari-icin-iyi-uyku/

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sizlere daha iyi bir hizmet sunabilmek için sitemizde çerezlerden faydalanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek çerezleri kullanmamıza izin vermiş oluyorsunuz. Daha fazla bilgi için
×

Merhaba!

Whatsapp üzerinden görüşme başlatmak için eğitim danışmanlarımızdan birini seçiniz.

× Whatsapp