Dinledikten Sonra Bakış Açınızı Genişletecek 2017nin En İyi 15 TED Konuşması
Farklı alanlardaki bilgi sahibi insanların konuşmacı olarak katıldıkları ve dünyanın en popüler fikir paylaşım platformlarından olan TED, bu yıl da birbirinden kaliteli isimleri misafir etti. Elif Şafak’tan Elon Musk’a birçok ismi konuşmacı olarak ağırlayan TED’in 2017 yılında bizlere sunduğu en iyi 15 konuşma.
En İyi 15 TED Konuşması muhakkak izleyin. Ted Konuşmalarını İzlemek İçin Sitemizi Ziyaret Edin.
1. Karim Abouelnaga: ”Çocukların gerçekten katılmak istedikleri bir yaz okulu”
Amerika’daki düşük gelirli mahallelerdeki çocuklar yaz boyunca neredeyse okul dönemine öğrendiği üç aylık bilgiyi unutur. Eğitim girişimcisi ve TED üyesi Karim Abouelnaga yaz düşüşünü, ilerleme kaydetme ve daha aydınlık bir geleceğe doğru yürüme fırsatına dönüştürerek, bu öğrenim kaybını tersine çevirmek istiyor.
2. Elon Musk: ”İnşa ettiğimiz ve kazdığımız gelecek”
Elon Musk, yeni projesi olan LA’in altına tüneller kazmayı, Tesla ve SpaceX’ten son haberleri ve Mars’ta bir gelecek kurmasının ardındaki motivasyonu, TED’in Baş Küratörü Chris Anderson ile sohbeti esnasında tartışıyor.
3. Garry Kasparov: Zeki makinelerden korkmayın. Onlarla birlikte çalışın
4. Elif Şafak: ”Farklı düşüncelerin devrimci gücü”
Elif Şafak, “demokrasinin vazgeçilmez olduğunu popülist demagoglardan öğreneceğiz” diyor. “Tecrit yanlılarından küresel dayanışmayı ve kabilecilerden de kozmopolit olmanın güzelliğini”. Bir Türk olan Elif Şafak farklılıkları kaybetmenin ne getirebileceğine birinci elden şahit olmuş biri ve otoriter yönetimlere karşı çoğulculuğun gücünü biliyor. Yaptığı tutkulu ve kişisel konuşmada politikanın, duyguların ve kimliklerimizin ikicil (ya siyah, ya beyaz) olmadığını söylüyor ve “bir insan asla ve asla karmaşıklıktan korktuğu için sessiz kalmamalı” diyor.
5. Tim Ferriss: ”Neden hedefleriniz yerine korkularınızı belirlemeniz gerekir.”
Zor kararlar, bizi yapmaya, sormaya, söylemeye en çok korkutan şeyler, çoğunlukla tam olarak yapmamız gerekenlerdir. Kendi kendimize yarattığımız felcin üstesinden nasıl gelir ve harekete nasıl geçeriz? Tim Ferriss bizleri korkularımızı detaylıca canlandırıp yazıya dökmemize, “korku-belirleme” adını verdiği basit ama güçlü bir egzersiz ile teşvik ediyor. Yüksek stresli çevrelerde ayakta kalabilmek ve kontrol edebilecekleriniz ile edemeyeceklerinizi ayrıştırabilmenize yardımcı olacak bu uygulama hakkında daha çok şey öğrenin.
6. Stuart Russell: ”Yapay zeka bizleri nasıl daha iyi insanlar yapacak.”
7. Luma Mufleh: ”Mültecilere acımayın, onlara inanın.”
Ürdünlü göçmen, Birleşik Devletler’de mülteciler için ilk kez okul kuran Suriye kökenli Müslüman Luma Mufleh, ”İnsaniyet dışında, hayatımızın her noktasında gelişme katettik,” diyor. Savaşla harap olmuş ülkelerdeki genç insanlara, hayatlarını yeniden kurma yolunda nasıl yardım ettiğini anlatan umut ve direnç hikâyelerini paylaşıyor. Bu etkili konuşmadan, mültecilerin hayatlarında nasıl bir fark yaratılabileceğine dair ilham alın.
8. Mehdi Ordikhani-Seyedlar: ”Dikkatinizi verdiğiniz zaman beyninizde ne olur?”
9. Shak Rukh Khan: ”İnsanlık, şöhret ve sevgi üzerine düşünceler.”
10. Michael Beirut: ”Çocukları okumaya teşvik edecek kütüphane nasıl tasarlanmalı.”
11. Anne Lamott: ”Yaşamaktan ve Yazmaktan Öğrendiğim 12 Gerçek”
12. Jack Conte: ”Sanatçılar nasıl (sonunda) para kazanabiliyorlar?”
13. Robert Sapolsky: ”En iyi ve en kötü hâlimizin biyolojisi”
14. Lisa Genova: ”Alzheimer’ı önlemek için ne yapabilirsiniz?”
15. Kristin Poinar: ”Grönland buz tabakası altında neler gizli?”
Grönland buz tabakası devasa, gizemli ve eriyor. İleri teknoloji kullanarak bilim insanları ilk defa bunun sırlarını açığa çıkarmaya başladı ve buldukları şey çok şaşırtıcı: buz tabakasının altında yazın gerçekleşen erime sonucu oluşmuş Tahoe gölü boyutunda dev bir yeraltı su havzası var. Bu su orada mı kalacak yoksa okyanusa akmanın yolunu bulup deniz seviyesi yükselmesine etki mi edecek? öğrenmek için buzul bilimci Kristin Poinar’ın bu donmuş ve unutulmuş bölgeye yaptığı yolculuğa katılın.