Kendoku Nedir, Nasıl Oynanır, Kendoku Zeka Oyunun Kuralları, Kendoku, seçmeli derslerden olan zeka oyunları dersinin etkinliklerinden biri olan bir akıl oyunudur. Oldukça keyifli ve çocukların farklı boyutlardan bakabilmek konusunda kendilerini geliştirebilecekleri Kendoku oyunun oynanışını yazımızda tanıttık.Diğer zeka oyunları nelerdir öğrenmek için burayı tıklayınız.Tüm zeka oyunları kurallarını isimlerini oynanış şekillerini buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Kendoku,Japon matematiği Tetsuya Miyamoto tarafından 2004 yılında icat edilen aritmetik ve mantığa dayalı bir oyundur.Kenken,Mathdoku,calcudoku gibi isimleri de mevcuttur.3×3 4×4 5×5 6×6 vs. Versiyonları mevcuttur.her yaştan insanın oynayabileceği bir oyun olup kurallarıda oldukça basittir.örneğin 4×4 kendokuda her satıra ve her sütuna 1 den 4 e kadar olan rakamları bir defa yazmak zorundasınız.Tabi bu arada +,-,/ ve x işaretlerine dikkat etmelisiniz.şöyle ki;örneğin 12 x in yazılı olduğu üç kutucuk var.siz bu üç kutucuğa çarpımları 12 olan üç rakam yerleştirmelisiniz.

Kendoku, sadece 4 matematiksel işleme dayalı yapısıyla, her yaştan insanın zorlanmadan anlayabileceği, çözebileceği, değişik çözüm teknikleri geliştirmek için üzerinde düşünebileceği bir akıl oyunları sorusudur. Kendoku bulmacaları, sadece eğlenceli değil, aynı zamanda çözenlerin konsantrasyonunu, mantıksal ve aritmetik becerilerini geliştiren bir araçtır. Kendoku, Calcudoku diye de anılır.

 

3×3 kare sayısına sahip kendoku bulmacalarında, yalnızca 1,2,3 kullanılabilir.

Kendoku, Sudoku ile bazı ortak noktalara sahip. Her ikisi de verilen hücrelere mantıksal bir şekilde rakamları yerleştirerek çözülür. Ama Kendoku, Sudoku’nun aksine matematiksel işleme dayalı bir akıl oyunu ve bu ona, eğlenceli olmanın yanında beyinle idman yapmak için en iyi yollardan biri olma özelliği kazandırıyor.

Her kafesin sol üst köşesinde yazan rakam ve işleme göre kareler doldurulur. Her satır ve sütunda rakamların tekrar edilmemesi kuralı dikkate alınır.

Her satır ve sütunda sudokuda olduğu gibi her rakam sadece bir kere kullanılabilir. “Kafes” adıyla anılan kutulara istenen sonuca ulaşılması için uygun rakamın yerleştirilmesi gerekir.

Kutularda gösterilen işlemler her zaman toplama olmaz. Aynı zamanda çarpma,bölme ve çıkarma kullanılır. Buradaki işlemleri örneklerle çözelim. öncelikle etrafı daha kalın ve belirgin çizgiyle belirlenmiş alanlar ne kadar kare kullanmanız gerektiğini gösterir.

Örneğin yandaki kafeste yapılması gereken işlem toplama, işlem sonucu bulunması gereken sayı ise 5. İki kare içerisine sırasıyla 2+3 veya 3+2 yazılabilir.

Tek kareden oluşan kafeslerde sol üst köşede yazan rakam doğrudan karenin içine yazılır. Kendoku çözerken tek rakam yazan kafeslerden çözüme başlamak en doğru yöntemdir.

Bir rakam aynı satır ve sütunda tekrar yazılamaz.

 

 

KENDOKU(TEK İŞLEM)(4 İŞLEM) Nedir Nasıl Oynanır” yazısında bir düşünce

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sizlere daha iyi bir hizmet sunabilmek için sitemizde çerezlerden faydalanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek çerezleri kullanmamıza izin vermiş oluyorsunuz. Daha fazla bilgi için
×

Merhaba!

Whatsapp üzerinden görüşme başlatmak için eğitim danışmanlarımızdan birini seçiniz.

× Whatsapp