Montessori, her çocuğun kendine özgü bir öğrenme yöntemi ve öğrenme hızına sahip olduğunu kabul eder ve özgür bir eğitim şekli sunar. İsmini bu yöntemi bulan Maria Montessori’den almıştır. Bu yazmızda da Montessori Okulu özellerini sizler için derledik. Bir Montessori okulu nasıl olmalı, sınıfı nasıl dizayn edilmeli, Maria Montessori hayatı gibi diğer yazılarımızın linklerini de metnin en sonunda görebilirsiniz.
Montessori Okulu Nedir ?
Maria Montessori’nin metotlarını ilke edinen, maria montessori okullarıdır. Maria Montessori’nin hayatını buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
İlk Maria Montessori okulu Casa dei Banbini’dir. Maria Montessori’nin kendi yöntemlerini geliştirerek açmış olduğu okulda çocuklar kendine özgü yöntemlerle eğitilmektedirler.
Maria Montessori Okulu Özellikleri
Maria Montessori her çocuğun, kendine özgü bir gelişime sahip olduğunu, bireysel bir kişilik olduklarını ve kendine özgü doğrultuda öğrenebileceğini savunur. Montessori bilgiyi ezberci değil, deneyimleme ile her yaşta çocuğun kavrayabileceği bir düzeyde somutlaştırır. Bu somut bilgileri bir bütün dizisi şeklinde yöntem ve materyaller geliştirmiştir.
Montessori eğitiminin temeli çocuğun bağımsız olmasını sağlar. Montessori eğitimi çocukların duyusal ve toplumsal gelişimlerini destekler. Sorumluluk sahibi toplumda ki bireylere saygılı ve uyum içinde kendine saygısı olan sabırlı ve erdemli bireyler yetiştirir.
Montessori Yaklaşımının Temel Özellikleri
Montessori eğitimi ile çocuklara doğal bir sorumluluk hissi verilmiş olur.
Montessori eğitiminde, Çocuk deneyimlerini mutlaka kendisi yaparak, tecrübe ederek yaşayarak kazanır.
Montessori yaklaşımında, Büyükler ile küçüklerin bir arada yer alması çocuklarda toplumsal bilinci ve kendine güveni geliştirir.
Montessori eğitiminde, Çocuklar öğretmen uyarıları yerine, kendi hatalarını kendileri görüp düzeltirler.
Bireysel öğrenme, çevre içerisinde gerçekleşir ve her bir çocuk farklı bir adımda büyür, bu da çocuğun gelişimini destekler.
Soyut yerine somut öğrenme teknikleri üzerinde durulur. Çocuklar kavramları birebir deneyimleyerek, tecrübe ederek ve yaşayarak öğrenir.
Montessori sınıflarında bütün materyaller çocukların ulaşabileceği şekilde dizayn edilmiştir.
Masa, sandalyeler çocukların kullanabileceği boyuttadır. Duvarda yer alan resim ya da objeler yine çocukların boyuna uygun göz hizasına gelebilecek şekilde dizayn edilmiştir.
Montessori yöntemleriyle, Çocuklar eğlenmenin hazzıyla ve araştırma arzusuyla çalışırlar. Çocukların ilgileri işin sonunda çıkan üründen ziyade işin ta kendisi olmaktadır.
Montessori metodunda, Çevre düzeni, çocuklar için hazırlanmıştır ve tamamen çocuklara uygun şekilde dizayn edilmiştir. Odadaki her şeyin özel bir yeri ve alanı vardır.
Çocukların motivesi öğretmen tarafından değil bilakis çocuğun kendi gelişim ihtiyaçları tarafından doğal şekilde motive edilirler.
Montessori okullarının sınıflarındaki materyaller çocukların erişebileceği dolaplarda yer aldığı için çocuğun istediği materyali seçmesine imkan sağlar.
Çocuk materyallerin özellikleri sonucu duyularını hassaslaştırır ve öğrenir.
Montessori eğitiminde, Çocuk çalışmalarında seçme özgürlüğüne sahiptir.
Montessori Eğitimininde, Gerçek hayatla ilişkiler kurulur.
Materyalin çekiciliğine, albesine çok fazla özen gösterilir. (Materyalin temizliği, bütünlüğü, renk uyumu çok önemlidir.).
Montessori Okulu Sınıfları
Montessori sınıflarında, çocukların sınıf içinde istedikleri gibi dolaşmalarında özgürdür. Okulda bulunan diğer alanları da istedikleri gibi kullanma özgürlüğü sunulmaktadır. Montessori sınıfında çocuk istediği etkinliği kendisi seçmektedir. Çocuğun istediği etkinliği seçmesi için gerekli ortam hazır halde bulundurulur. Montessori sınıfında gerçeklik ve doğal olması büyük önem arz eder. Bu amaca uygun materyaller gerçek yaşamda kullanılan araç ve gereçlerdir. Montessori sınıfında her materyalden sadece birer tane vardır. Böylece çocuk kullanmak istediği materyali istediğinde başkalarının işinin bitmesini de beklemektedir. Böylelikle çocuk başkalarının haklarına saygı göstermeyi ve sabırlı olmayı öğrenmektedir.
Montessori sınıflarında, materyaller çocukları fiziksel özelliklerine en uygun şekilde tasarlanıp yerleştirilmiştir. Hafif ağırlıkta, çocukların güçlerine uygun halde, çocukların boy oranına uygundur. Montessori sınıfında ; Mobilyalar hareket edebilen şekildedir. Dolaplar, elini uzattığında yetişebileceği yerdedir. Kilitler kolaylıkla kullanabileceği şekildedir. Çekmeceler kolay açılıp kapanabilir haldedir. Kıyafet askıları kendilerinin kıyafeti asabileceği yüksekliktedir. Kıyafetler kendi başına giyip çıkarabileceği şekildedir. Kısacası materyaller çocuklara en uygun şekilde tasarlanıp kullanıma sunulmuştur.
Montessori Okul Materyalleri
Montessori Okulu, Montessori materyalleri, somuttan soyuta, basitten zora, aşamalı bir biçimde düzenlenmiş ve çocuğun hata kontrolü yapmasına imkan sağlayacak şekilde dizayn edilmiştir.. Böylece montessori öğretmeni çocuğun hatasını söylememekte ve çocuk doğruyu kendi bulmaktadır. Montessori öğretmeni nasıl olunur merak ediyorsanız buraya tıklayarak montessori öğretmeni nasıl olunur yazımızı okuyabilirsiniz.
Montessori okulları, Montessori Eğitim yaklaşımında sınıflarda farklı yaş aralığından çocuklar da bulunmaktadır. Farklı yaş aralığındaki çocukların birlikte olmaları onların toplumsal gelişmelerine yardımcı etmektedir.
[us_cta title=”Montessori Eğitmen Eğitimi” title_size=”h3″ btn_link=”url:https%3A%2F%2F3makademi.com%2Fmontessori-egitimi%2F|title:Montessori%20E%C4%9Fitmen%20E%C4%9Fitimi||” btn_label=”BAŞVUR” btn_icon=”fas|file-alt”]Üniversite Onaylı Uluslararası Geçerli Montessori Eğitmen Eğitimi Başvurmak İçin Tıklayınız.[/us_cta]
Montessori ile merak ettiğiniz diğer konulara aşağıda ki linklerden ulaşabilir, Maria Montessori ‘nin geliştirmiş olduğu Montessori Eğitimi hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Montessori Eğitimi ile ilgili diğer bilgi linklerine aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Maria Montessori Kimdir ? Tıklayınız.
Maria Montessori Okulları Nedir ? Tıklayınız.
Montessori Eğitimi Uygulamaları Nedir Tıklayınız.
Montessori Öğretmeni Nasıl Olunur ? Tıklayınız.
Maria Montessori Eğitmen Eğitimi Sertifikası Tıklayınız.
Maria Montessori Liderlik Sertifikası Tıklayınız.
Maria Montessori ile ilgili Tezler Tıklayınız.
3M Akademi Anasayfa Tıklayınız.