Eğitiminiz bitti. Artık çalışma vakti. 

Bir Sağlıkçı için en heyecan veren dönemler mezun olduğu ve işe başladığı ilk zamanlardır. Bu aslında kariyerinizin başlangıcıdır. Bu kariyer süresince bir çok iniş çıkışlar ile karşılaşacaksınız. Size bu süreçte destek olmak amaçlı yeni mezun her sağlıkçının bilmesi gereken bazı konular hakkında tavsiyeler vereceğiz.

1. İş-yaşam dengenizi iyi kurun

Ülkemizde sağlık bir hizmet sektörüdür. Bu sektör birebir insanların en kötü durumları ile karşı karşıya kalmanızı sağladığı için sizin bu durum karşısında hem bedensel hem de zihinsel olarak güçlü olmanız gereklidir. Beden sağlığı için düzenli egzersiz, zihin sağlığınız için düzenli okumalar yapmak ve alanınız ile ilgili bilgilerinizi artırmak sizi bu dengede tutmaya yarayabilir.

2. Hatalar yapacaksınız

Hatalarınızdan ders almayı öğrenmişseniz yolunuza hep yükselen bir kariyer eğrisi ile devam edersiniz. Yapmanız gereken hayati durumlarda hata yapmamanız. Bilmediğiniz veya üzerinde hiç fikir sahibi olmadığınız bir girişimi yapmamak çok önemlidir. Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp. Bilmiyorsanız gidin öğrenin.

3. Görev devretmeyi bilin

Her işte uzman değilsiniz ve olamazsınız. Bilmediğiniz veya baş edemediğiniz durumlarda birilerinden yardım isteyin. Ya da o işi iyi yapan biri ile görüşün, desteğini alın. Görev devretmek iş stresinizi azaltacaktır. Bu hastalarınıza daha iyi bir bakım kalitesi ile geri dönecektir.

4. İş arkadaşlarınızdan ve hastalardan öğrenin

İş arkadaşlarınız ve hastalarınız en iyi öğretmenleriniz olacaktır. Her zor durumun sizin için bir gelişim engeli olduğunu bilerek çalışın. Hasta bazı iş arkadaşlarınız size mesleğin inceliklerini öğretecektir. Yıllardır çalışmanın verdiği deneyimi size aktarması ile kısa sürede iyi bir hemşire olabilirsiniz.

5. Çalıştığınız birimde bulunan tüm ekipmanların nasıl kullanıldığını bilin

Örneğin bir hastanızın nakli veya pozisyonu için yardımcı ekipmanlar var ise bunları kullanarak hem kendi sağlığınıza dikkat etmiş hem de hastanın konforunu sağlamış olursunuz. Uygun durumda uygun ekipmanı seçmesini bilin. Boş zamanlarınızda ekipmanların kullanımları konusunda kendinizi eğitin.

6. Çalıştığınız yerde sık kullanılan ilaçları bilin

İlaç konusunda aldığınız eğitiminde çok iyi bir bilgi almamış olabilirsiniz. Bu durumun açığını kapatmanız gerekmektedir. Her birimin kendine özel ve yoğunlukta kullandığı ilaçlar vardır. Bu ilaçlar hakkında bilginizi eksiksiz hale getirin. Nasıl verildiğinden tutun, verildikten sonra yan etki takibine kadar tüm süreci bilmelisiniz. Bunu yapmanız sizin ve arkadaşınızın hata yapmasını engeller.

7. İşe alışma dönemlerini iyi değerlendirin

Büyük ihtimalle kurumunuzda sizin çalışma durumunuz ile ilgili ilk 2 ay ve ilk 6 ay değerlendirmeleri olacaktır. Aslında bu değerlendirmeler her çalıştığınız an devam etmektedir. Bu süre içinde kendinizin bu meslek için uygun olmadığını düşünebilirsiniz (düşünen bir çok arkadaşım vardı, şimdi severek çalışıyorlar). Bu kararı ani bir şekilde vermektense uygun olmadığınız nedenleri listeleyip üzerinde yöneticiniz ile konuşmanızın gerekliliğini vurgulamak isterim. Sizin uygun görmediğiniz nedenler çözülebilir nedenler olabilir. Böylece kariyerinize devam edebilir ya da hemşireliğin farklı alanlarına geçebilirsiniz. Bu konuda kendinize haksızlık etmeyin. Böyle durumlarda sizi mesleği yapmaya motive eden şeyleri düşünüm.

8. Daima pozitif olun

Hastalar hiç bir zaman kötü zamanlarında yanlarında olumsuz birini görmek istemezler (ben normal hayatta katlanamıyorum, hesap edin). Sizde hastalarınıza karşı olumlu olun. Süreçlerinde destekler olmanız ve olumlu ilişkiler kurmanız ile tedaviden daha etkili olan şeyler yapmış olabilirsiniz. Bunun en basiti bir gülümseme bile olabilir. Aslında özel sektörde fark ettiğim bir şeydir; hasta ile iletişimin iyi kurulması, tedavi ile verilen hizmetin önüne geçiyor. Yani hasta hastaneden memnun ayrılıyor. Sizde servisinizin dilek ve öneri bölümüne sizin adınıza yazılmış yöneticinize giden bir teşekkür mektubu görebilirsiniz.

Sağlıkta kariyer akıllı hamleler ile yapılıyor. Mesleğe ilk başlarındaysanız yapmanız gerekenler her şeyden bir şeyler öğrenmek. Sonra ise bir alanda uzmanlaşmaktır. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sizlere daha iyi bir hizmet sunabilmek için sitemizde çerezlerden faydalanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek çerezleri kullanmamıza izin vermiş oluyorsunuz. Daha fazla bilgi için
×

Merhaba!

Whatsapp üzerinden görüşme başlatmak için eğitim danışmanlarımızdan birini seçiniz.

× Whatsapp