Aile danışmanlığı sertifikası hakkında merak edilen tüm soruları bu yazımda cevaplamaya çalıştım. Bir çok kişinin aklında aile danışmanlığı sertifikası ile atama olur mu ?Aile danışmanlığı atamaları ne zaman ya da aile danışmanlığı sertifikası ne işe yarar gibi sorular mevcut. İşin en temeline inip aile danışmanlığı sertifikası nedir bunu açıklayarak konuyu ele alalım.

Aile danışmanlığı sertifikası kelimesini biz resmi gazetenin 4 Eylül 2012, 28401 sayısında yayınlanan ” GERÇEK KİŞİLER VE ÖZEL HUKUK TÜZEL KİŞİLERİ İLE KAMU KURUM VE KURULUŞLARINCA AÇILACAK AİLE DANIŞMA MERKEZLERİ YÖNETMELİĞİ ” inde duyduk.

Aile Danışmanlığı Eğitimlerinin Amacı Neydi ?

Aile danışmanlığı merkezleri yönetmeliği yayınlandığında aile danışmanlığı sertifikalı eğitim programları da hayatımıza girmiş oldu. Dönemin aile ve sosyal politikalar bakanı atama olacağını da söyleyince binlerce belirli bölüm mezunları için atama umudu olmuştu. Bakan değişti, hedefler değişti atama mevzusu rafa kaldırıldı. Bu demek değil ki aile danışmanlığı sertifikası artık iş yapmaz. Hedefi sadece atanmak olan kişiler için bir nebzede olsa aile danışmanlığı eğitimi bir hayal kırıklığı şeklinde hafızalarına kazındı. Eğitimi alan kişilerin unuttuğu bazı haklardan da bahsedelim, almış oldukları aile danışmanlığı sertifikasını nerelerde değerlendirebilirler, ne gibi atılımlar yapabilirler bunları anlatalım. Aile danışmanlığı sertifikası ile atama olmayabilir ama hala yönetmelik kapsamında değerlendirilebilecek alanlar mevcut.

Aile Danışmanlığı Sertifikası ile Neler Yapabilirim ?

Öncelikle aile danışmanlığı eğitimini kimler alabilir bu konuya giriş yapalım. Aile danışmanlığı sertifikasını, Sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik ve çocuk gelişimi alanlarından birinde en az dört yıllık lisans programlarından mezun olanlar alabilir. Bu bölümler dışında aile danışmanlığı sertifikası alanların belgeleri yönetmelik kapsamında  geçersiz sertifika konumundadır.

Sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik ve çocuk gelişimi lisans programlarını tamamladıktan sonra aile danışmanlığı alanında yüksek lisans veya doktora eğitimini tamamlamış olanlar aile danışmanı sayılır ve ayrıca bunlardan merkezlerde çalışmak için sertifika istenmez.

Aile danışmanlığı sertifikası alabilecek olan kişiler zaten lisans öğrenimleri sırasında aile ve toplum sağlığı, psikolojik testler, insan psikolojisi gibi bir çok alanda eğitimlerini almaktadırlar. Aile danışmanlığı sertifikalı eğitim programı bu bölüm mezunlarına bir itici güç, ivme kazandırır. Belge ile birlikte de belirli başlı alanlarda çalışma imkanı ya da kendi işini kurma imkanı sağlar.

Aile Danışmanı Sertifikası ile Çalışma Alanları Nelerdir ?

Aile danışmanlığı sertifikalı eğitim programına katıldınız, eğitimi tamamladınız ve belgeyi almaya hak kazandınız. Neler yapabilirsiniz bu konuya açıklık getirelim. Tabi tekrar hatırlatmasını yapalım aile danışmanlığı sertifikası ile herhangi bir yere atanamazsınız, sadece Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına alınacak, ASDEP alımlarında belki mülakat katkısı sağlar. Sadece Aile danışmanlığı sertifikanız değil diğer almış olduğunuz sertifikalar da dahil. Şundan dolayı diyorum, sertifikalar sizin kendinizi geliştirdiğinizi, kendinizi geliştirmek için bir adım bir çabanız olduğunu gösterir.

Aile danışmanlığı sertifikası ile Aile danışmanlığı merkezi açabilir ya da aile danışmanı merkezlerinde çalışabilirsiniz. Bazen şu yanılgılar oluyor, 450 saatlik bir sertifika ile hemen nasıl danışman olunuyor şeklinde unutulan kısım lisans eğitimini zaten bu alan üzerine almış kişiler bu eğitimi alıyorlar ve yetkinliklerini arttırıyorlar.

Mahkemede bilir kişi olarak nasıl çalışırım ?

Aile danışmanlığı eğitimine katılanlar mahkemelerde aile alanlarında bilir kişi olarak da çalışabilmektedirler. Bununla ilgili Manisa adliyesinde bir müdür arkadaşım ile konuşmuş, nasıl bilir kişi olduklarını sormuştum. Vermiş olduğu cevabı aynen aktarayım sizlere ;

– Bilir kişi başvuru şartları vardır, bu şartlarda aile danışmanlığı sertifikası sahibi olanlar diye bir şey yazmaz. Zaten aile danışmanlığı eğitimini alabilecek kişilerin bölümleri bilirkişi olmak için yeterlidir. Sertifika şurada devreye girer diyelim 3 bilir kişi alınacak başvuran sayısı 30 oldu o zaman öncelik alacaklarımız bu sertifikası olanlar olmaktadır. ” diye aktarmıştı. Sertifikayı bilir kişi olma alanında da bu şekilde değerlendirme imkanınız olmaktadır.

Belediyelerde Çalışabilir miyim ?

Bazı belediyeler Aile ve Kadın, ya da Aile üzerine birimler kurmaktadır. Bu birimlere de sözleşmeli ya da ilerleyen dönemlerde kadroya almak gibi personel almaktadırlar. Personel seçimlerinde yine aile danışmanlığı eğitimine katılabilecek bölümlerin mezunlarından almaktadırlar. Zaten uygun olan da bu bölümlerden mezun kişilerin alınmasıdır. Şöyle düşünün bir mülakattasınız, başvurduğunuz pozisyon için ne kadar uygunsunuz, bu pozisyon için kendinizi ne kadar geliştirdiniz ? Örneğin sadece sosyoloji bölümünden mezun olmak yeterli mi yoksa kurslarla kendinizi geliştirmeniz sizi daha kalifiyeli bir birey haline getirmez mi ? Eğitimleri bu açıdan da değerlendirebilirsiniz.

Aile Danışmanı ya da Koç Olabilir miyim ?

Aile danışmanlığı sertifikası ile, aile ve sosyal yaşam koçluğu, yaşam koçluğu, ilişki koçluğu gibi unvanlarla da çalışabilirsiniz, kendi merkezlerinizi açabilirsiniz. Burada temel koçluk becerileri ile kendinizi destekleyebilirsiniz. Genel olarak koçluk eğitimleri ile paralel hatta aile danışmanlığı eğitimi koçluk eğitimlerini kapsayacak şekildedir. Bu eğitimlerin temeli psikoloji derslerine dayanmaktadır.

Aile Danışmanı Nasıl bir Girişimcilik Yapabilir ?

Özel sektörde olan tüm işler aslında birer girişimcilik örneği ve her çalışan da kendi içinde birer girişimcidir.  Hangi alan ya da sektörde olursa olsun, mesleğin şekli ne olursa olsun içeriği elbette farklı olabilir ama kapitalist dünya düzeninde bir gerçeklik var ki hizmet sunan kişiler bir şekilde hizmet alanı bulmak zorundadır. Bu durum sektöre göre farklı isimlerde kullanılabilir, pazardan pay almak, pazar bulmak, müşteri bulmak, danışan bulmak, öğrenci bulmak vb. hepsinin temelinde arz ettiğimiz hizmet ya da ürüne bir alıcının çıkmasını hedeflemektir.

Bu minvalden bakmanın etiklik tarafı ya da bu hizmetlerin karşılığı böyle olmamalı denilebilir ama maalesef şartlar konuma itmektedir. Peki siz ne yapabiliriz bu durumda;

Öncelikle kendilerini yetiştiren bireylerin daima toplumda ön planda olması gerekiyor. Bilgiyi işlemeniz, bilginin sizde var olduğunu duyurmanız gerekmektedir. Aile danışmanlığı merkezi açamaya maddi gücünüz yok ya da bir yerde çalışan olmak istemiyorsanız ; Online ya da birebir de danışmanlık hizmetleri verdiğinizi duyurup, kendinize outdoor dediğimiz mekandan bağımsız dışarıda yer alan kafe, ortak kullanım ofisleri vb. yerlerde danışanınız ile buluşup hizmet verebilirsiniz.

Kurumsal iş yerleri ile anlaşıp, bu kurumların çalışanlarına sağlıklı aile ilişkileri, aile temelleri gibi sizlerin belirleyeceği konular üzerine seminer verebilirsin ya da danışmanlık yapabilirsin.

Tecrübelerden örnek verecek olursam, Bir kursiyerimiz ana okulları ile anlaşmıştı, ana okulunda çocuğu olan ailelere ” aile danışmanlığı ” hizmeti vermişti.

Bir PDR mezunu kursiyerimiz, aile danışmanlığı sertifikası ile halk eğitime başvurup, Tunceli’de aile eğitimleri vermeye başladı.

Almış olduğunuz aile danışmanlığı sertifikalı eğitim ile kendinize istihdam yaratmanız biraz da sizin atılganlığınıza, girişimlerinize bağlıdır.  Özel sektörde var olmak istiyorsanız sürekli fırsatları kovalamanız gerekmektedir. Kendinizi alanınızda iyi bir şekilde yetiştirip bunu da duyurabilirseniz elbette karşınıza fırsatlar çıkacaktır. Girişimlerinizi benimle de paylaşabilirsiniz , tecrübeleriniz diğer kişiler için daima bir ışık olacaktır. 3M Akademi üzerinden benimle daima irtibata geçebilirsiniz.

 

Eğitimci Yazar : Mustafa ŞAHİN

 

Aile Danışmanlığı Sertifikalı Eğitim Programına buradan başvurabilirsiniz. Bilgi almak için bizimle whatsapp üzerinden ya da iletişim numaralarımızdan  irtibata geçebilirsiniz.

Aile Danışmanlığı Eğitimi, Aile danışmanlığı sertifikası, aile resimleri, aile ve terapist, aile terapisti, aile koçu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sizlere daha iyi bir hizmet sunabilmek için sitemizde çerezlerden faydalanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek çerezleri kullanmamıza izin vermiş oluyorsunuz. Daha fazla bilgi için
×

Merhaba!

Whatsapp üzerinden görüşme başlatmak için eğitim danışmanlarımızdan birini seçiniz.

× Whatsapp