DELL’İN BAŞARI HİKAYESİ 

Bu yazımızda Dell’in başarı hikayesini alacağız. Dell ile ilgili merak ettiğiniz soruları, nasıl başarıyı yakaladığını bu yazımızda bulabilirsiniz. Kişisel gelişim başarı hikayeleri arasında etkileyici bir yeri olan Dell Başarı Hikayesi sizlere de ışık tutacağına inanıyoruz. Diğer firmaların ve kişilerin başarı hikayelerini sitemizden bulabilirsiniz. Başarı hikayeleri  herkese ilham veren hikayelerdir. Okuyarak kendi başarınızın temellerini atabilir, siz de kendi başarı hikayenizi yazabilirsiniz.

DELL HAKKINDA BİRAZ BİLGİ VERELİM;

Dell, Teksas merkezli, Lenovo ve HP’nin ardından dünyanın en büyük ikinci kişisel bilgisayar üreticisidir.

Michael Saul Dell Hakkında Biraz Bilgi Verelim;

Dell Başarı Hikayesi

Michael Dell Amerikalı iş insanı, yatırımcı, hayırsever ve yazar. Dünyanın en büyük teknoloji altyapı şirketlerinden olan Dell Technologies’in kurucusu ve CEO’sudur.

Tam adı Michael Saul Dell olan ABD’li iş adamı, 23 Şubat 1965 yılında Houston, Teksas’ta dünyaya geldi.

Dell ailesi ABD’ye göç etmeleriyle birlikte Almanca/Yiddish vadi anlamına gelen Tal soyadlarını Dell ile değiştirdiler. Michael Dell küçük yaşlardan itibaren iş hayatına meraklı oldu. İlkokulu Houston, Teksas’ta okudu, ilk hesap makinesini henüz yedi yaşındayken edindi. Gençlik yıllarından itibaren part-time işlerden biriktirdiği paralarını değerli madenler satın alarak borsada değerlendirmenin yoluna gitti. 15 yaşındayken Apple II marka ilk bilgisayarını satın aldı, alır almaz da nasıl çalıştığını anlayabilmek için parçalara ayırdı. Lise yıllarında, yazları telefon satışı yöntemiyle Houston Post aboneliği sattı. Bu satışlar sırasında çok önemli bir şey fark etti. İnsanlar en çok hayatlarında veya yaşadığı yerlerde kalıcı bir değişiklik yaptıklarında abonelik satın alıyordu. Bunun üzerine evlilik ilanları ve ev kredileri bilgilerini kullanarak satış yapmayı denedi ve Michael Dell o sene ekonomi veya tarih öğretmeninin yıllık gelirinden daha fazla para kazanmayı başardı.

Michael Dell, Teksas Üniversitesi’nin henüz birinci sınıfındayken, üniversite yurdundaki 2713 no’lu odasında gayri resmi olarak yedek parçalarla kişisel bilgisayar geliştirme işine girişti. Bir süre sonra ise Teksas eyaletinden ihalelere giriş lisansı alarak henüz bir dükkânı bile yokken ihaleler kazanmaya başladı.Ocak 1984’te klasik toptancı satış ağından vazgeçip direk satış yaparak rekabetçi fiyatlara ulaşılabileceğini fark eden Dell, aynı yılın mayıs ayında ‘Dell Computer Corporation’ olarak değiştireceği şirketini kurdu. Şirketin sermayesi 1000 dolardı ve şirket birkaç satış elemanı ve Dell’in tabiriyle birkaç ‘üretim elemanı’ndan oluşuyordu. Dell’in üretim elemanı dediği aslında bir masanın etrafında toplanmış ellerinde tornavidalar olan gençlerden başka bir şey değildi.

Dell 1992 yılında henüz 27 yaşındayken Fortune dergisinin en büyük 500 şirketi listesindeki en genç CEO unvanını elde etti. Şirket internet üzerinden aracısız satışlarına 1996 yılında başladı. Kısa süre sonra da internet üzerinden yapılan satışların günlük 1.000.000 USD ciroya ulaştığı bildirildi. 2001 yılının ilk yarısında ise şirket Pazar payını yüzde12,8’e yükselterek, o güne kadarki en büyük bilgisayar üreticisi konumundaki Compaq’ı geride bıraktı ve birinciliğe yükseldi.

1998 yılında Michael Saul Dell, adının baş harflerinden esinlenerek, şahsi birikimlerini değerlendirmek amacıyla MSD Capital LP’yi kurdu. Şirket, finansal alanda 80 çalışanıyla New York, Santa Monica ve Londra’daki ofislerinde faaliyet gösteriyor. Michael Dell 2012 yılında 15,9 milyar dolarlık servetiyle 2012 Forbes Milyarderler listesinde 41. sırada yer aldı. Forbes’in servetinin sadece 3,5 milyar dolarlık kısmı halen yüzde 12’sini tuttuğu Dell Inc.’ten kaynaklanıyor. Geri kalan yaklaşık 12 milyar dolarlık kısmı ise MSD Capital bünyesinde değişik şirketlere ve finansal enstrümanlara yapılmış yatırımlar olarak değerlendiriliyor.

1989’da Susan Lynn Lieberman ile evlenen ve dört çocuğu ile Austin, Teksas’ta yaşayan Michael Dell, 1999’da kurduğu Michael ve Susan Dell Vakfı vasıtasıyla sahip olduğu servetini toplum yararına birçok faaliyet için de kullanıyor. Vakıf Teksas Üniversitesi’nde birçok tıp merkezi ve bilgisayar merkezi yaptırırken 2010 yılı itibarıyla ABD, Hindistan ve Güney Afrika’daki çocuklar için yapılan yardımlar 650 milyon doları geçmiş bulunuyor. Halen Teksas üniversitesi dâhilinde olacak ve 2016’da öğrenci alacak Dell Tıp Fakültesi’nin kuruluş çalışmalarını yürüten vakıf bugün itibarıyla 450 milyon doların üstünde bir menkul ve gayrimenkul malvarlığına sahip durumda bulunuyor.

Kaynak: http://www.globaltechmagazine.com/bir-markanin-dogus-hikayesi-michael-dell/

Diğer Tüm Başarı Hikayelerini Okumak İçin Tıklayınız.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sizlere daha iyi bir hizmet sunabilmek için sitemizde çerezlerden faydalanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek çerezleri kullanmamıza izin vermiş oluyorsunuz. Daha fazla bilgi için
×

Merhaba!

Whatsapp üzerinden görüşme başlatmak için eğitim danışmanlarımızdan birini seçiniz.

× Whatsapp