LİPTON’UN BAŞARI HİKAYESİ
Bu yazımızda Lipton’nun başarı hikayesini alacağız. lipton ile ilgili merak ettiğiniz soruları, nasıl başarıyı yakaladığını bu yazımızda bulabilirsiniz. Kişisel gelişim başarı hikayeleri arasında etkileyici bir yeri olan lipton Başarı Hikayesi sizlere de ışık tutacağına inanıyoruz. Diğer firmaların ve kişilerin başarı hikayelerini sitemizden bulabilirsiniz. Başarı hikayeleri herkese ilham veren hikayelerdir. Okuyarak kendi başarınızın temellerini atabilir, siz de kendi başarı hikayenizi yazabilirsiniz.
LİPTON’UN KURUCUSU KİMDİR?
Lipton markasının isim babası Thomas Lipton, 1850’de Glasgow’da doğdu. Babasının bakkal dükkânında iş hayatına atılan Thomas, 15 yaşındayken yeni atılımlar, yeni ufuklar için Amerika’nın yolunu tutmuştu.
Pazarlama ve satış teknikleri hakkında pek çok bilgi edinen Thomas, ülkesine dönüp babasıyla birlikte çalışmaya başladıysalar da anlaşamadılar. Kendi işini kuran Thomas, 30 yaşındayken 20 dükkândan oluşan bir şarküteri zincirini yönetmeye başladı. 10 yıl sonra dükkân sayısı 300’e ulaşmıştı.
Efsanenin merkezi: Seylan
Her zaman girişimci ve yenilikçi kimliğiyle dikkat çeken Lipton, 1870’lerden sonra Seylan çayının pazarlarda gündeme gelmesiyle, rotasını bu ülkeye çevirdi. 1890 yılında Seylan’a giderek büyük araziler satın aldı ve hiçbir masraftan kaçınmayarak en kaliteli çayı üretebilmek için harekete geçti ve kısa sürede büyüdü. Thomas Lipton, o ana kadar üst tabaka kitlenin içeceği olan çayı, dar gelirlilerin de alabilmesi için aracıları devreden çıkardı ve bir kilo çayı bir sterlinden satarak tüketici kitlesini genişletti.
Çay ilk kez pakette
Thomas Lipton, çayı dünyada ilk kez paketleyerek Lipton markası altında sattı ve bu sektörde gerçek anlamda bir devrim yarattı. Çay uzmanlığını çağdaş teknoloji ile birleştiren, tarımından hasadına, üretiminden satışına dek çayın geçirdiği tüm süreçlere damgasını vuran Lipton, “çay bahçelerinden demliklerinize” sloganıyla gönüllerde taht kurdu.
Yenilik üstüne yenilik
Lipton için tek bir şey önemliydi: Kalite. En iyiye ulaşmak için sürekli yenilik peşindeydi. Bir süre sonra yine ilk kez, “kent için değişik harman” oluşturarak farklılığını bir kez daha kanıtladı. İskoçya’nın değişik kentlerinden su örnekleri toplattı. Toplanan su örnekleriyle hazırlanan çayları tadan tadımcılar, en kaliteli çayı oluşturmak için çeşitli harmanlar oluşturdular. Böylece her kentin suyuna uygun harmanlar elde edildi.
Merhaba Amerika
Lipton, yıllar önce gittiği Amerika’ya bu kez büyük bir marka olarak adım atıyordu.
New York ve Chicago’da satılan çaylardan örnekler toplatan ve Glasgow’daki merkezde bunları inceleten Lipton, ürünlerin düşük kalitesini görünce Amerikalıları en kaliteli çayla tanıştırmaya karar verdi. ABD pazarına paket çayla giren Lipton, büyük bir başarı elde etti. Başarısı, 1893’te Chicago’da düzenlenen Dünya Fuarı’nda aldığı kalite belgesiyle de onaylandı. Bir süre sonra merkezi Londra’ya taşıyan Lipton’un, çay üretmeye başlamasından 4 yıl sonra, merkezde 500’ü aşkın olmak üzere toplam 10 binden fazla çalışanı bulunuyordu.
Kuşaktan kuşağa kalite
Thomas Lipton, 1902 yılında çay sektöründeki faaliyetlerini tamamen profesyonellere teslim etti. Binlerce yıllık çay kültüründen miras kalan gelenekleri ve lezzeti çağdaş teknolojiyle birleştiren, dünya standartlarındaki kaliteyle süsleyen Lipton, bugün tüm çay severlerin vazgeçilmez tutkusu!
Diğer Tüm Başarı Hikayelerini Okumak İçin Tıklayınız.
Kaynak:https://www.unilever.com.tr/brands/brand-stories/dunyada-lipton.html