Eğitimci Yazar Sedat Değer kendi web sitesinde ( sedatdeger.com ) Öğretmenlere ders verilmesi ile ilgili yazısını bugün sizlere aktarıyoruz. Sedat Değer yapmış olduğu açıklamalarda Müdürlerin öğretmenin girebileceği dersler varken ücretli öğretmene verilmesinin kamu zararı oluşturacağını anlattı. Önemli konulara değinen Sedat Değer ders dağıtımlarının kafa karışıklıklara yol açmaması gerektiğinin altını çizdi. Sedat Değerin yazısı şöyle ;

Müdürün, Öğretmene Girebileceği Dersler( Alan,Yan Alan) Varken 21 Saatten Fazla Ders Vermeyip Ücretliye Dersleri Vermesi Kamu Zararı Oluşturur

Makalenin linki

http://www.sedatdeger.com/m/makale.asp?id=206&mudurun-ogretmene-girebilecegi-dersler-alanyan-alan-varken-21-saatten-fazla-ders-vermeyip-ucretliye-

Okullarda derslerin dağıtılması esnasında tereddüt edilen konuların başında ücretli öğretmenlerin ne zaman isteneceği ve derslerin hangi durumlarda ücretli öğretmenlere verileceği gelmektedir. Esasında bu konuda kafa karışıklığının oluşmaması gerekir ama nedense bazı okullarda müdürlerin okullarındaki öğretmenlerin girebileceği dersler varken 21 saatten fazlasını vermeyerek ücretli öğretmen talep ettikleri ve dersleri ücretli öğretmenlere verdikleri maalesef görülmektedir. Hatta bazı okullarda ise okulun kendi öğretmenine 15 saat ders vererek geri kalan dersleri ücretli öğretmenlere verdikleri görülmektedir. Öyle okullar bile olmaktadır ki okulun kendi öğretmeni 21 saat ders alırken “eyvah ki ne eyvah” ücretli öğretmene ise 30 saat ders verilmektedir.

Örneğin, bir okulumuzda fen bilimleri dersinde mevcut 56 saat olmasına ve mevcutta iki fen bilimleri öğretmeni olmasına rağmen, okul müdürlüğü ne yazık ki ücretli öğretmen talep ediyor ve gariptir ilçe milli eğitim müdürlüğü de bu talebi onaylayarak ücretli öğretmen görevlendirmesini yapıyor. Ve çok gariptir ki okulun kendi kadrolu iki fen öğretmenine mevzuat dairesi çerçevesinde 30 saate kadar derslere girme potansiyeli olmasına rağmen 21’er saat verilerek geri bırakılan 14 saat fen dersi ise ücretli öğretmene veriliyor. Yani mevcut iki öğretmen ile 56 saatlik fen bilimleri dersi paylaştırılacakken iki öğretmen 21’er saatte bırakılmak suretiyle ücretli öğretmen çağrılarak dersler veriliyor.

Bu durumda okulun elindeki mevcut iş gücü kullanılmayarak ücretli öğretmen görevlendirmesi yapılması ile birlikte ne yazık ki kurum dışındaki bir öğretmene (ücretli ) 14 saat ek ders ödenmesinin yanı sıra ekstradan bir sigorta ödenmesi daha oluşturarak kamu zararının oluşmasına sebebiyet vermiş oluyor.

Devletin iş ve işleyişindeki asıl mantık, elindeki mevcut maddi gücü ile insani iş gücü kaynağını kullanmak esastır. Ayrıca yapılan iş ve işlemde, elindeki mevcut kaynağı kullandığından daha fazla bir gider oluşturursa kamu zararı oluşumu söz konusu ortaya çıkar. Bunu belirterek bir okuldaki derslerin öğretmenlere dağıtılması ile ücretli öğretmen görevlendirilmesinin yasal mevzuata göre nasıl yapılması gerektiğini ve hangi durumda kamu zararına sebebiyet vereceğini göstereceğim.

16.12.2006 Tarih ve 26378 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararı”nın 5. Ve 6. Maddeleri uyarınca bir öğretmen maaş karşılığı olarak 15 saat, zorunlu ek ders görevi olarak 6 saat ve isteğe bağlı ek ders olarak da 9 saat olmak üzere toplamda haftada 30 saat derse girebilmektedir. Yani okullardaki kadrolu/sözleşmeli genel bilgi dersi öğretmenleri 30 saate kadar derse girebilmektedirler.

Peki, öğretmen hangi dersleri okutabilir?

Ayrıca, okuldaki öğretmenlerin hangi dersleri okutabileceği, Millî Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulunun 20/02/2014 tarihli ve 9 sayılı Kurul kararı olan ve Mart 2014-2678 sayılı Tebliğler Dergisi ile yayımlanan Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasların 11. Maddesinde net bir şekilde ifade edilmiştir. 11. Maddede yazılı bulunan “Öğretmenler, atandıkları alan ile varsa yan alanının ekli çizelgede “Okutacağı Dersler” sütununda yer alan dersleri, öncelikle atandıkları kurumun alan, ortak, zorunlu ve seçmeli derslerini, eğitim kurumlarının tür ve dereceleri bakımından herhangi bir ayırım yapılmaksızın okuturlar” hükmüne göre; Öğretmenler öncelikle kendi okulu olmak üzere, alanındaki veya varsa yan alanındaki derslerin zorunlu ve seçmeli derslerini okuturlar. Yani öğretmenler okulundaki asıl alanındaki dersleri ve yan alanındaki dersleri ve seçmeli derslerini okutabilirler.Bu durumda yöneticilerin bir öğretmenin okulda hangi dersleri okutabileceğini bu hususlara bakarak değerlendirmesi gerekir.

Zaten kadrolu veya sözleşmeli olarak atanan öğretmenler memur hukuku gereği kendi kurumundaki girebileceği dersleri okutma yükümlülüğüne sahiptirler. Zira devletimiz okula atamasını yaparken okuldaki mevcut girebileceği dersleri okutması için kurumuna atamasını gerçekleştirmektedir. Ne zamanki okulun öğretmenin girebileceği ders saati bakımından yetersiz kalırsa işte o zaman 657 sayılı DMK 89. maddesi kapsamında ek ders karşılığı öğretmen (ücretli öğretmen) görevlendirme yoluna gidilmektedir. Yani işin özünde mevcut okulun kendi öğretmenleri girebileceği dersleri girdikten sonra hala açıkta dersler kalıyorsa o zaman derslere ücretli öğretmen görevlendirilmesi yapılması kanunen yasal dayanağa oturtulmuştur. Bu hususa göre öğretmen kurumunda girebileceği derslerin tamamını almadan ücretli öğretmen görevlendirmesi yapması kanuna aykırılık oluşturacaktır.

Her ne kadar “Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararı”nın 6. Maddesine göre bir öğretmenin 6 saati zorunlu ek ders olarak ifade edilse de birçok idare ek ders olarak zorunlu ek dersin öğretmenlere verildikten sonra “isteğe bağlı ek ders” in kendi inisiyatiflerinde olduğunu düşünerek maalesef öğretmenin girebileceği dersler varken 21 saatten fazlasını vermeme yoluna gitmektedir. Fakat ek ders kararın 6. Maddesi çok açık ve net olup bir öğretmenin toplamda 30 saate kadar derse girebileceğini ortaya koymuştur. Bir öğretmenin alabileceği ders sayısı bakımından 21 olarak sınırlandırmamıştır. Bu yüzden bu yanılgıya ne okul müdürleri ne de milli eğitim müdürleri düşmemelidir. Çünkü bu yanılgıya düşerek 21 saat ders veren okul müdürleri ile milli eğitim müdürleri geri kalan dersler için yok yere ücretli öğretmen görevlendirmesi yaparak devletin kasasından ekstradan ek ders ödemesi çıkmanın yanı sıra ekstradan sgk ödemesinin yapılmasına sebebiyet vererek kamu zararına sebep olmuş oluyorlar.

Kısacası ;

1) Bir öğretmen okulunda 30 saate kadar okutabileceği dersleri alabilmektedir.

2) Okulun öğretmeni okutabileceği derslerin tamamını almadan ücretli öğretmen görevlendirmesi yapılması veya Okuldaki öğretmenlere 21 saatte bırakılarak ücretli öğretmene derslerin verilmesi veya görevlendirilmesi ekstradan ek ders ödemenin yanı sıra kurumun personel sayısından daha fazla kişiye sgk ödemesine sebebiyet verdiği için kamu zararını oluşturur.
3) Kamu zararı oluşmaması için okulun kendi öğretmenleri okutabileceği dersleri aldıktan sonra 657 syaılı DMK’nın 89. Maddesine göre ücretli öğretmen görevlendirmesi yapılması esas olmalı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sizlere daha iyi bir hizmet sunabilmek için sitemizde çerezlerden faydalanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek çerezleri kullanmamıza izin vermiş oluyorsunuz. Daha fazla bilgi için
×

Merhaba!

Whatsapp üzerinden görüşme başlatmak için eğitim danışmanlarımızdan birini seçiniz.

× Whatsapp