Sertifika kelimesini bir çok yerde görmekteyiz ama sertifika nedir, ne işe yarar, faydaları nelerdir gibi konuları tam manasıyla bilmiyoruz. Bu konulara açıklık getirmek için sizlere küçük bir yazı hazırladık. Bu yazımızda sertifika kelimesinin kökenini ve tdk karşılığını bulacaksınız. Öneminin farkına varacaksınız.

Sertifika, Fransızca kökenli olup certificat yani tasdikname sözcüğünden alıntıdır.

TDK kurumuna göre sertifika kelimesinin anlamı ;

  1. isim Öğrenim belgesi.
  2. isim Kişinin bilgi gerektiren herhangi bir konuda niteliğini gösteren belge.

Sertifika : Kişilerin bilgi ya da uzmanlık gerektiren herhangi bir konuda niteliğini gösteren belgeye sertifika denir.

E Sertifika : İnternet sistemleri üzerinden alınan eğitimlerde sağlanan belgelere e sertifika denir.

Sertifika Ne İşe Yarar ?

Sertifika, uzman olduğunuz alanda uzmanlığınızı belgelemenizi sağlar. Örneğin, yaşam koçluğu alanında uzmanlığınız olduğunuzu söylüyorsunuz, ya da bu alanda uzman olmak istiyorsunuz. Yaşam koçluğu ile ilgili kurs programlarına katılarak sertifikanızı alıp uzmanlığınızı belgelendirmiş olursunuz.

Sertifikanın Önemi Nedir ?

Sertifika, uzman olduğunuz alanınızı belgelendirdiğiniz gibi, yan uzmanlıklar almanızı ya da kariyer alanında farklı alanlara yönelmenizi sağlar.

Örneğin, bilişim alanında çalışıyorsunuz kariyerinize yön verip değiştirmek istediniz ve kariyer planlamanızı pazarlama üzerine kurmak istiyorsunuz. Pazarlama alanında kurs programlarına katılarak bu alanda yetkin hale gelebilir bu yetkinliğinizi belgelendirebilirsiniz. İş görüşmelerinde pazarlama alanında uzman olduğunuzu gösteren sertifikanızı sunarak, kendinize güçlü bir referans sağlamış olursunuz.

Sertifikanın Faydaları Nelerdir ?

Uzmanlık kazandırır.

İş görüşmelerinde referans olur.

Yönetmelikler kapsamında işe girmenizi sağlar.

Ulusal ya da uluslararası projelerin geçmesine katkı sağlar, artı puan kazandırır.

Farklı alanlarda bilgi ve beceri sahibi olursunuz.

Mesleki yeterliliğinizi arttırır.

Yeni meslek kazanmanızı sağlar.

Sertifikayı Kimler Alabilir ?

Sertifikayı uzmanlık alanlarına göre herkes alabilir, sertifika alımlarında spesifik olarak bakanlıklar tarafından yönetmelikle kısıtlama yapılmadıysa herkes alabilir. Kısıtlı sertifikalara örnek ; Aile danışmanlığı sertifikası, Özel öğretim sertifikası, iş sağlığı güvenliği uzmanlığı sertifikası vb.

Sertifikalı Eğitim Programları Nelerdir ?

Sertifikalı eğitim programları üniversiteler ya da kurumların açmış olduğu eğitim programlarıdır. Eğitim sonunda eğitimi aldığınıza dair ve yetkinliğinizi gösteren bir belge adınıza onaylı bir şekilde bastırılır. Eğitim sonunda sertifika verilen eğitim programlarına sertifikalı eğitim programları nedir.

Sertifika Eğitim Programlarına Nasıl Katılırım ?

Sertifikalı eğitim programlarına örgün ya da uzaktan eğitim programları olmak üzere iki şekilde katılabilirsiniz.

3M Akademi sertifikalı eğitim programlarına buraya tıklayarak göz atabilir, size uygun olan eğitimlerden faydalanabilirsiniz.

Yazar : Mustafa ŞAHİN

Bu sitedeki herhangi bir yazı, resim, makale, haber vb. içeriklerin izinsiz çoğaltılması, yayınlanması telif iznine bağlıdır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sizlere daha iyi bir hizmet sunabilmek için sitemizde çerezlerden faydalanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek çerezleri kullanmamıza izin vermiş oluyorsunuz. Daha fazla bilgi için
×

Merhaba!

Whatsapp üzerinden görüşme başlatmak için eğitim danışmanlarımızdan birini seçiniz.

× Whatsapp