Dokuz Taş Oyunu Nedir,Nasıl Oynanır,Dokuz Taş Zeka oyunu kuralları nelerdir?Dokuz Taş Oyunu hafıza tekniklerinin gelişimine yardımcı olacak bir oyundur.Dokuz Taş zeka oyunu dizilişi, nim zeka oyunu hamleleri öğrenmek için yazımızı inceleyebilirsiniz. Bu yazımızda zeka oyunlarından Dokuz Taş oyunu tanıttık. Diğer zeka oyunları nelerdir öğrenmek isterseniz buraya tıklayınız. Tüm zeka oyunları kurallarını isimlerini oynanış şekillerini buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.
9 taş oyununun amacı:
oyun tahtasında 3 taşı yan yana getirmek ve maçları kazanmak
9 taş oyunu içindekiler:
Oyun Tahtası : 1 tane ve 9 tane farklı bir renk taş, 9 tane farklı renkte olmak üzere toplam 18 taş gelecek
9 taş oyunu size neler kazandırmaktadır. beceri gelişim alanları nelerdir
Hafızanızı geliştirecektir , konsantrasyonunuzu arttıracak, strateji geliştirmenize yardımcı olacak, düşünme becerisi kazandıracaktır.
9 taş oyun kuralları:
Dokuztaş oyunu iki kişi ile oynanan bir oyundur.
Oyuna ilk başlayanı belirlemek için kura atışı yapılır.
Kurayı kazanan oyuncu tahtaya ilk taşı koyarak oyuna başlar. Sonra rakip oyuncu tahtaya bir taş koyar. Her iki oyuncu da elindeki 9 taş bitinceye kadar sırasıyla elindeki 9 taş bitinceye kadar taşları oyun tahtası üzerine koyarlar. Bu sırada oyunculardan herhangi biri yatay ya da dikey olarak taşlarını üç taş (buna cüz, düz vb. kelimelerde kullanılır. biz bundan sonra 3 taş diyeceğiz.) yapmışsa rakibinin bir taşını tahtadan alır ve oyun dışı bırakır. Rakibin 3 taşı varsa üçlü bozulmaz. Üçlü olmayanlardan birisini alınır. Ancak 3 taş yapılmış olanlardan başka taş yoksa üçlüyü bozarak bir taş alır. Çapraz 3 taş yapılamaz.
Oyuncular ellerindeki 9 taşı da oyun tahtasına bırakmaları gerekmektedir. Aksi taktirde tahtada hiç bir taşı yerinden oynatamazlar. Yani hamle yapamazlar.
En önemli kurallardan birisi de dokunulan taşın oynanması kuralıdır.
Oyuncular yaptıkları 3 taşı ileri – geri yaparak tekrar 3 taş yapabilir ve rakibin bir taşını diskalifiye edebilirler
Oyununun oynanma süresi en fazla 20 dakikadır. Bir oyuncuya 3 dakika içinde hamle yapma hakkı verilmiştir. 3 dakika içinde hamle yapmamışsa hamle sırasını kaybeder, hamle sırası doğal olarak rakibe geçer. 20 dakika sonunda oyun hala bitmemiş ise oyun tahtasındaki taşlar sayılır. Tahta üzerinde taş sayısı fazla olan oyuncu maçı kazanır. Eşitlik olmuş ise yeniden başlatılır. 9 taş yaparak ilk taşı tahtadan alan oyuncu maçı kazanmış olur. Eğer taş yeme olayı olmadı ise 10 dakika sonunda kazananı kura atışı belirlenir.
Oyun tahtasında üçtaş kaldı ise o oyuncu taşlarını istediği gibi hareket ettirir. Yani sağına yada soluna gitmek zorunda değildir. tahtada boş olan herhangi bir noktaya taşını taşıyabilir.
Oyunun Süreler içerisinde bitmesi için tahtada bir oyuncunun 2 taşının kalması gerekir. Yani Tahtada 2 taşı kalan oyuncu kaybetmiş olur.